FRANSIZ İHTİLALİ (Siyasi Tarih Final Notları)

 



                                                      FRANSIZ Ä°HTÄ°LALÄ° (1789)

 

Fransız devrimi İngiltere ve Fransa arasındaki rekabetin bir sonucudur.

1789 öncesinde Ä°ngiltere ve Fransa’nın geniÅŸ iktisadi güce kavuÅŸtuklarını görüyoruz. Ä°ngiltere daha çok Amerika ve Asya’da, Fransa ise Avrupa içinde ve Yakın DoÄŸu’da geniÅŸ ticaret imkanlarına sahipti.

Fransa’da Aydınlanma Çağının devrime önemli oranda etkisi olmuÅŸtur.

Aydınlanma Çağı’nda, 18.yy. düşünürleri devlet yönetimi, anayasacılık, bireyle devlet arasındaki iliÅŸkilerin niteliÄŸi, siyasi ve medeni haklar gibi konularda çok önemli eserler verdiler.

Avrupa’da siyasal, sosyal ve iktisadi alandaki geliÅŸmeler kıtanın batısında yani Batı Avrupa’da DoÄŸu Avrupa’ya oranla çok daha yaygınlaÅŸmıştır.

Paris Aydınlanma Çağı’nın adeta merkezi konumunda olmuÅŸtur.

Fransa’nın Amerika’ya yaptığı gizli destekler Fransız Ä°htilalinin nedenleri arasında sayılabilir.

Fransa’nın toplumsal yapısından kaynaklanan nedenler de vardır. Fransa’da 3 sınıfın var olduÄŸu görülür. Aristokratlar, Ruhban Sınıfı, Ahali (Halk). Aristokratlar ve Ruhbanların ayrıcalıklı olduÄŸu görülür.

Fransız Devrimi’ne Burjuva Devrimi denilmesinin nedeni devrimin öncüsünün burjuva sınıfı olmasıdır.

 

Fransa’da Kral maliyeyi düzenlemek amacıyla 1789 yılında Etajenero adında bir danışma meclisi kurmuÅŸtur. Aldığı kararların hiçbir baÄŸlayıcılığı yoktur. Birtakım kararlar alıp krala sunulur ve kabul edip etmemek krala kalır.

Halkta ekonomik bunalım nedeniyle bir ayaklanma vardır.

 

Kurucu Meclisin 4 Önemli İcraatı:

1-) 4 AÄŸustos 1789’da Feodalitenin hukuken ilgası

2-) 27 AÄŸustos 1789’da insan ve vatandaÅŸlık hakları beyannamesini ilan etmek.

3-) Kilise Yasası

4-) Anayasa yapıp ilan etmek

 

Kralın kaçma teşebbüsü devrimin yarattığı sonuçlar açısından son derece önemli bir olaydır. Bu olaydan sonra ülkede halkçı eylem büyük bir hız kazanmıştır.

Bu olay kralın millete karşı yabancı ülkelerle iş birliği yaptığını da apaçık ortaya koymuştur.

 

 

 27 AÄŸustos 1791’de Pillnitz Bildirisi ilan edilmiÅŸtir. Söz konusu bildiri ile Fransa kralının halen içinde bulunduÄŸu durumun bütün Avrupa hükümdarlarını ilgilendirdiÄŸini;

Fransa kralının ve halkın çıkarlarına uygun bir hükümetin kurulması imkanlarını 16.Louis’e saÄŸlamak üzere bir araya geleceklerini ve diÄŸer devletlerin desteÄŸi de alındıktan sonra bu amacı gerçekleÅŸtirmek için savaÅŸacaklarını söylemiÅŸlerdir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar